CALORIILE
Pe intelesul tututor
Un detaliu semnificativ la retetele mele este ca mereu precizez valorile nutritionale:caloriile, macronutrientii si, eventual, micronutrientii. Insa ce inseamna ele de fapt? La ce contribuie caloriile si de ce ar trebui sa fim atenti la acestea? Dati-mi voie, asadar, sa va explic cat mai usor si pe scurt care-i povestea lor.
Caloriile
Putina fizica: in definitie, caloria este unitatea de masura (pentru energie) care se caracterizeaza prin cantitatea de caldura necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apa. Kilocaloria echivalează cu 1000 calorii, iar unitatea internaţională este kilojoulul, 1 kcal = 4,18 kjouli.
În termeni dietetici, valoarea energetică a unui aliment corespunde cantităţii de căldură degajate prin arderea sa de catre organism.
Iar, pentru ca un organism sa functioneze, acesta are nevoie de calorii. De exemplu, intr- o ora de somn, organismul arde, in medie, 60 kcal, in timp ce intr- ora de activitate sportiva intensa sunt arse peste 300 kcal.
Vorbind de numere
Fiecare organism are nevoie de un numar de calorii personalizate, anume „cantitatea de energie necesară compensării consumului şi asigurării unei greutăţi şi a unei compoziţii corporale compatibile cu menţinerea pe termen lung a unei bune stări de sănătate şi a unei activităţi fizice adaptate contextului economic şi social” (OMS, 1996).
Necesarul de calorii difera de la om la om, insa, in medie un barbat adult are nevoie de 2700 kcal, in timp ce o femeie adult are nevoie de cca 2200 kcal.
Pentru a iti calcula caloriile necesare organismului tau, exista site-uri cu calculatoare speciale, care calculeaza caloriile in functie de greutate, inaltime, activitatea fizica si cheltuielile energetice induse de situaţiile fiziologice particulare.
Pentru a va face o idee referitoare la cum sunt calculate caloriile alimentelor, e bine de stiut ca:
- 1 gram de glucide = 4 kilocalorii
- 1 gram de lipide = 9 kilocalorii
- 1 gram de proteine =4 kilocalorii
Asadar, pe scurt, daca îi dam organismului mai multe calorii decât necesarul zilnic, apare fenomenul de ingrasare, iar daca ii furnizam mai putine (in anumite limite, deigur), apare fenomenul de slabire. Un rol in acest proces il mai joaca si metabolismul, deoarece acesta, în cazul anumitor persoane, poate să ardă mai usor, repectiv mai greu caloriile. De asemenea, nu totul se rezuma la calorii- macronutrientii si micronutrientii sunt vitali in echilibrul alimentar.
Alte Aspecte semnificative
Un kilogram de grăsime este echivalentul a aproximativ 7000 kcal de energie stocată.
In timp ce creierul uman reprezinta 2% din greutatea totala a organismului, acesta este responasabil pentru aproximativ 20% din din energia pe care o consuma corpul. Asta inseamna ca pe parcursul unei zile intregi, un om consuma, in medie, in jur de 300 de calorii doar sa gandeasca.Unii jucatori de sah de elita au inregistrat chiar si 6000 de calorii arse pe zi, fara a se ridica de pe scaun.